Početna / Вести

Можете ли покренути генератор по киши?

Можете ли покренути генератор по киши?

Преглед садржаја

У нашем све повезанијем свету, нестанци струје могу бити више од непријатности; могу да поремете наше свакодневне рутине и чак представљају безбедносне ризике. Поуздан генератор је кључни играч у овим сценаријима, који нуди поуздан извор енергије током нестанка, посебно када удари лоше време.

Међутим, коришћење генератора није тако једноставно као што се чини, посебно током лоших временских услова. Киша, на пример, представља значајан ризик за безбедан рад генератора. Ако зависите од преносног генератора за резервно напајање, морате знати које су опасности по безбедност коришћење генератора по киши или влажном времену.

покренути генератор на киши

Ризици рада генератора по киши: дајте предност сигурности на првом месту

Опасности од рада генератора на киши

Важност безбедности при раду генератора, посебно у влажним условима, не може се преценити. Неки специфични проблеми повезани са радом генератора у неповољним временским условима укључују:

Електричног удара

Најнепосреднији ризик је струјни удар. Када генератор ради, он производи електричну струју. Ако кишница дође у контакт са генератором, може постати проводник за ову струју.
Осигурање да је генератор правилно уземљен може смањити ризик од струјног удара. Најбољи начин да то урадите је да инсталирате преносиви прекидач за уземљење (ГФЦИ). Међутим, чак ни најбољи ГФЦИ неће ублажити ударац ако стојите у локви док користите генератор.

Квар генератора

Вода има потенцијал да изазове кратак спој у систему генератора. Ако вода продре у унутрашње компоненте генератора, то може узроковати квар кола, потенцијално непоправљиво оштетити генератор или узроковати његов квар на опасне начине.

опасност од клизања и пада

Осим електричних ризика, вода ствара додатне опасности око генератора. Влажни услови могу да учине околно подручје клизавим, што може довести до незгода приликом клизања и пада. Ови ризици се повећавају када имате посла са тешком опремом као што је генератор.

Опасност од пожара

И даље можете бити у опасности чак и ако сте довољно паметни да заштитите свој генератор. Генератор неће добити довољан проток ваздуха за ефикасан рад без адекватне вентилације и може се чак запалити.
Осим тога, генератори током рада производе угљен моноксид, смртоносни гас. Ако генератор није правилно вентилиран – уобичајена појава када људи покушавају да заштите генераторе од кише – то може довести до накупљања овог гаса.

Водич корак по корак: безбедно покретање генератора на киши

генератор у штиту

#1. Потребна опрема за безбедан рад:

  • Генераторски шатор или поклопац: Они су неопходни за заштиту вашег генератора од кише и снега. Обично су направљени од тешких водоотпорних материјала, а истовремено омогућавају адекватну вентилацију. Морате бити сигурни да поклопац савршено одговара вашем моделу генератора. Без обзира да ли користите поклопац генератора, искачући надстрешницу, челично кућиште или „уради сам“ склониште, увек треба да држите свој генератор заштићен од ветра и кише. Склониште треба да штити генератор одозго и са свих страна, омогућавајући адекватан проток ваздуха.
  • Водоотпорне простирке: Ове простирке штите ваш генератор од локви које се могу формирати испод њега. Потражите простирке направљене од издржљивог, неклизајућег материјала за додатну стабилност.
  • Продужни каблови: Користите само продужне каблове за тешке услове рада намењене за спољашњу употребу. Уверите се да могу да поднесу снагу генератора и да су довољно дугачки да генератор буду на безбедној удаљености од вашег дома
  • ГФЦИ Рецептацлес: Утичнице за прекидање струјног кола (ГФЦИ) су важна безбедносна карактеристика. Они прате количину струје која тече од живих до неутралних жица, и ако дође до било какве неравнотеже, искључују струјни круг, ефективно прекидајући напајање и спречавајући потенцијални струјни удар или пожар.

#2. Припремите свој генератор:

  • Проверите упутство: Сваки модел генератора може имати посебна упутства за употребу у влажним условима. Увек се придржавајте ових смерница.
  • Гориво: Напуните свој генератор горивом пре кише. Никада немојте додавати уље док генератор ради или је врућ да бисте избегли ризик од пожара.

#3. Изаберите праву локацију:

  • Сува, висока површина: Пронађите локацију која је мање склона поплавама. Ако је могуће, поставите генератор на повишену платформу како бисте избегли оштећење водом.
  • Држите се даље од куће: Држите генератор најмање 20 стопа од куће како бисте спречили да угљен моноксид уђе у ваш животни простор.
  • Правилна вентилација: Генератори треба да буду смештени на отвореном простору где издувни гасови могу слободно да дифундују. Избегавајте да га постављате близу прозора, вентилационих отвора или клима уређаја.
  • Може се поставити поклопац или шатор: Поставите поклопац генератора или шатор према упутствима произвођача. Уверите се да издувни отвори нису блокирани да бисте избегли прегревање.

#4. Управљајте генератором:

  • Укључите генератор: Када је генератор правилно подешен, укључите га. Уверите се да су све везе безбедне пре него што укључите уређај.
  • Пратите генератор: Пазите на генератор док ради. Проверите да ли има знакова прегревања или необичних звукова.
  • Безбедност на првом месту: Никада не додирујте генератор мокрим рукама или док стојите у води. Искључите генератор и искључите га из струје пре допуњавања горива или одржавања.
  • Држите се даље од генератора: Што сте ближе генератору током олује, већи је ризик од струјног удара. Требало би да оставите мало простора за уређај док ради.

Избегавајте уобичајене грешке када покрећете генератор по киши

Покретање генератора по киши може бити тежак посао. Грешке не само да могу проузроковати оштећење генератора, већ могу представљати и озбиљне безбедносне ризике. Избегавајући ове уобичајене грешке, можете безбедно и ефикасно да користите свој генератор на киши. Ево неких уобичајених грешака које треба избегавати:

Занемарите нивое горива

Ако ваш генератор ради дужи временски период, кључно је редовно проверавати ниво горива. Нестанак горива може довести до изненадног заустављања генератора, што може узроковати оштећење јединице и повезане опреме.

Остављање генератора укљученим непотребно

Увек не заборавите да искључите генератор када га не користите. Ово ће помоћи у уштеди горива и продужити век вашег генератора.

Користите генераторе који нису отпорни на временске услове у кишним данима

Ако је могуће, изаберите генератор дизајниран за влажне временске услове. Ови генератори имају посебне карактеристике које их штите од влаге, чиме се смањује ризик од струјног удара.

Неправилно уземљење

Правилно уземљен генератор смањује ризик од струјног удара. Увек проверите да ли је генератор правилно уземљен пре употребе.

Рад у затвореним просторима

Покретање генератора у затвореном простору као што је гаража или подрум, чак и ако су врата и прозори отворени, може изазвати тровање угљен-моноксидом. Увек покрените генератор напољу и даље од врата, прозора и вентилационих отвора.

Покрените генераторе само када је потребно

У неким случајевима можда нећете моћи да избегнете покретање генератора у тешким временским условима. Међутим, требало би да избегавате да га покрећете непотребно. Кад год користите генератор током олује или урагана, преузимате одређени ризик и увек је мудро тај ризик минимизирати.

Носите гумене рукавице и ципеле са гуменим ђоном

Највећа опасност од рада генератора по киши је могућност струјног удара, који се значајно може смањити ношењем изолационих гумених рукавица и ципела са гуменим ђоном.

Струја тече путем најмањег отпора, тако да желите да будете сигурни да то није ваше тело!

генератор се смочи

Шта учинити ако се генератор покваси?

Чак и ако дате све од себе да одржите генератор сувим, неочекиване околности или несреће могу узроковати да се генератор покваси. Иако ово није идеална ситуација, постоје кораци које можете предузети да бисте је исправили.

Искључите уређај

Прво и најважније, ако се генератор покваси док ради, јединица се мора искључити. Међутим, будите пажљиви када то радите и избегавајте додиривање генератора мокрим рукама.

Увек је паметно носити изолационе гумене рукавице када радите са електричном енергијом када је то могуће. Не заборавите да извучете све каблове за напајање из утичница.

Осушите генератор

Затим морате добро осушити генератор; постоји неколико начина да се то уради. Најлакши начин је коришћење топлог ваздуха из грејача.

Можда ћете бити у искушењу да користите топлотни пиштољ, али то ће вероватно истопити пластику на генератору, тако да је грејач бољи избор. Друга опција је да осушите генератор вентилатором.

Ово може потрајати, али истовремено можете убрзати процес коришћењем више вентилатора.

Алтернативно, ако вам не смета да сачекате неко време, можете оставити генератор на сунцу да се природно осуши. Наравно, ово није практична опција ако имате посла са олујом.

Проверите генератор

Проверите да ли има оштећења, као што су истрошене жице или оштећење водом на контролној табли или другим електричним компонентама.

Такође, пазите на било какве знакове корозије на генератору, као што је рђа на металним деловима или промена боје електричних компоненти. Корозија може умањити перформансе генератора и учинити га небезбедним за употребу.

Ако се пронађе било какво оштећење, немојте користити генератор и нека га поправи квалификовани техничар.

Закључак: Дајте приоритет безбедности када користите генератор на киши

У закључку, кључно је осигурати сигурност када покрећете генератор по киши. Иако генератори могу да обезбеде значајну снагу током неповољних временских услова, они нису потпуно водоотпорни. Стога, ако се очекују обилне падавине, било би мудро размотрити коришћење алтернативних извора енергије.

Ове безбедносне мере, од редовне провере нивоа горива до правилног уземљења, од рада на отвореним просторима до контроле нивоа буке, важни су кораци за спречавање оштећења генератора и обезбеђивање сигурности. Запамтите, ово су опште смернице. Ваш специфични модел генератора може захтевати додатне мере предострожности или кораке. Обавезно погледајте упутство за употребу вашег генератора за детаљна упутства.

Стављањем безбедности на прво место и разумевањем потенцијалних ризика и начина на који их можете ублажити, можете ефикасно да користите свој генератор у кишним данима.

Најпопуларнији постови

ПИТАЊА?
КОНТАКТИРАЈТЕ НАС ДАНАС.

купити?

Релатед Поруке

Слично

5ква дизел генератор 6
Дизел генератор

Тражи се дизел генератор 5ква

Тражим дизел генератор 5ква Ово је преносиви једнофазни дизел генератор од 5ква. Дизел генератори су лаки

Не можете добити довољно?

Претплатите се на ексклузивне понуде и новости о новим доласцима