Početna / Вести

Која је разлика између 2-тактних и 4-тактних мотора?

Која је разлика између 2-тактних и 4-тактних мотора?

Преглед садржаја

У 19. веку мотор са унутрашњим сагоревањем револуционисала је наш свет на некада незамисливе начине. Саставни део машина у распону од возила до преносивих машина, претвара хемијску енергију горива у механичку енергију – процес који покреће наше животе, индустрију, економије и просперитетни свет у коме данас живимо.

Постоје две главне врсте мотора са унутрашњим сагоревањем: двотактни мотори четворотактни мотори. Оба имају исти општи циљ претварања горива у покрет, али су њихови начини рада, ефикасност и примена веома различити. Разумевање ових разлика је кључно када очекујете да уђете у посао са малим моторима.

Ево чланка који ће вас обавестити о сваком поједином детаљу дубинска анализа и двотактног и четворотактног мотора.

Хајде да почнемо.

разлика између 2-тактних и 4-тактних мотора

Како функционишу мотори са унутрашњим сагоревањем и шта је уопште „мод“?

Да бисте разумели како се ова два мотора разликују, прво морате знати основе.

У суштини, 'ход мотора' се односи на кретање клипа унутар цилиндра мотора од његовог највишег положаја (горња мртва тачка или ТДЦ) ка најдоњем положају (доња мртва тачка или БДЦ), или обрнуто. Број пута када се клип подигне и спусти током циклуса одређује колико брзо се овај процес сагоревања дешава у 2-тактном у односу на 4-тактни мотор.

1. Интаке строке:

Такође позната као индукција или усисни ход, ова фаза почиње када је клип на врху цилиндра (ТДЦ) и отвори се усисни вентил. Како се клип креће надоле према БДЦ, ствара вакуум који увлачи свежу мешавину ваздуха и горива у комору за сагоревање изнад клипа.

2. Компресијски ход:

Након усисног хода, затварају се и усисни и издувни вентили. Клип се затим креће нагоре од БДЦ назад ка ТДЦ, компримујући свежу мешавину ваздуха и горива у процесу.

3. Сагоревање или струјни удар:

Једном када је мешавина ваздух-гориво компримована, свећица у ТДЦ пали смешу, изазивајући брзо сагоревање које шири гасове и тера клип надоле према БДЦ. Ово брзо кретање надоле окреће радилицу, претварајући топлоту и притисак експлозије у употребљиву механичку енергију – то јест, саму снагу која покреће нашу машинерију.

4. Издувни ход:

Последња фаза у циклусу, издувни ход, почиње када се издувни вентил отвори док клип почиње још једно узлазно путовање од БДЦ до ТДЦ. Ово кретање навише избацује сагореле гасове (сада отпадне производе) из коморе за сагоревање преко издувног отвора, чиме се комора чисти и припрема за следећи циклус удараца.

2-тактни мотор

Дефинисање двотактног мотора

Двотактни (или двотактни) мотор је тип мотора са унутрашњим сагоревањем који завршава циклус снаге са два такта (покрети нагоре и надоле) клипа током само једног обртаја радилице. Радни процес двотактног мотора карактеришу истовремене или преклапајуће операције, што резултира консолидацијом акција и обећава снагу у свакој револуцији.

Процес у два корака укључује:

  • Успон (паљење/компресија): Клип се помера према горе, а ваздух и гориво улазе у кућиште радилице. Након компресије, мешавина горива и ваздуха се пали.
  • Доњи ход (снага/издув): Клип се гура надоле када се гориво сагоре, а издувни гас се избацује. И открива усисни отвор за увођење свеже мешавине ваздуха и горива.

Предности 2-тактних мотора

Постоје многе предности коришћења двотактног мотора. Неке од предности укључују:

  • Двотактни мотор тежи мање од четворотактног мотора и захтева мање простора.
  • Окретање мотора захтева чак и један радни ход за сваки обртај радилице.
  • Дизајн овог мотора је једноставан због недостатка механизма вентила.
  • Ствара мање трења на деловима мотора током рада и повећава механичку ефикасност.
  • Овај мотор развија значајну снагу са високим односом снаге и тежине.

Недостаци 2-тактног мотора

Постоје неки недостаци коришћења мотора са ударним ударом, као што су:

  • Двотактни мотори троше више горива, а само се мала количина свежег пуњења меша са издувним гасовима.
  • Током рада можете осетити прекомерне вибрације или буку.
  • Животни век овог мотора је кратак јер се више хаба и хаба.
  • Двотактни мотор има уски опсег снаге или опсег брзине где је мотор најефикаснији.
  • Овај тип мотора може постати нестабилан током празног хода.
  • Можда ћете имати проблема са чистоћом са овим мотором.
  • Двотактни мотор не гори чисто, што узрокује веће загађење ваздуха него четворотактни мотор.

Примене 2-тактних мотора

Због своје снаге и једноставности, двотактни мотори се обично налазе у мањим, преносивим машинама. Електрични алати на отвореном као што су моторне тестере, дуваљке, тримери, маказе за живу ограду и бројне друге примене су типичне за двотактне моторе. Двотактни мотори се такође могу наћи у возилима и прибору као што су мотоцикли, мотоцикли и ванбродски мотори.

4-тактни мотор

Четворотактни мотори су штедљиви и раде у четири степена. Овај методички процес омогућава посебно раздвајање сваке оперативне фазе, што нуди побољшани баланс мотора и укупну ефикасност.

Предности 4-тактних мотора

Коришћење четворотактног мотора има неколико предности. Неке од ових предности укључују:

  • Четворотактни мотори обезбеђују висок ниво обртног момента при ниском броју обртаја током рада.
  • Четворотактни мотор је економичнији јер троши гориво само једном на свака четири такта.
  • Четворотактни мотори емитују мање загађења јер не захтевају уље или мазива у погону.
  • Ови мотори су издржљиви и могу издржати велике количине хабања.
  • Неће вам требати додатно уље са четворотактним мотором.
  • Четворотактни мотор производи мање буке и вибрација током рада.

Недостаци 4-тактног мотора

Поред тога, четворотактни мотори имају неколико недостатака, као што су:

  • Ови мотори су тежи од двотактних мотора због додатних делова у четворотактном дизајну.
  • Четворотактни мотор има више карактеристика и вентила, чинећи поправке и одржавање скупљим.
  • Пошто добија снагу само једном на сваких окретаја са четири клипа, овај дизајн је мање моћан од упоредивих двотактних мотора.
  • Овај дизајн мотора укључује механизам зупчаника и ланца, што може изазвати компликације током одржавања.

Примене 4-тактних мотора

Четворотактни мотори су одличан избор за различите примене, као што су опрема за напајање на отвореном и возила. Поред тога, они се обично користе у баштенским електричним алатима. Косилица је једна од најпознатијих машина са четворотактним мотором.

Контрастни двотактни и четворотактни мотори

Овде, БИСОН наглашава њихове препознатљиве карактеристике у више димензија за робусно поређење.

Начин рада

Њихова главна разлика је како раде када се упореде двотактни и четворотактни мотори. 4-тактни мотор обавља један погон снаге кроз четири степена или два потпуна обртаја, за разлику од једноструког 2-тактног мотора. Снажни удар у 2-тактном мотору се завршава у два корака или у једном целом процесу.

Сложеност

Двотактни мотори су инхерентно једноставнији од четворотактних мотора. Дизајн двотактног мотора, са мање покретних делова и без сложеног система вентила, чини га једноставнијим. Насупрот томе, четворотактни мотори захтевају систем вентила за усис и издув, заједно са механизмима за време брегастог вратила, што захтева компликованији дизајн што резултира повећаном тежином и сложеношћу.

Ефикасност

Мотор са четири такта је ефикаснији од једног са два. Они стварају потпуно сагоревање у својој одвојеној фази сагоревања, што значи бољу потрошњу горива и имају различите тактове усисног и издувног хода, што доводи до чистијих емисија.

Међутим, због природе двотактног мотора, издувни отвор остаје отворен док се гориво убризгава у мотор. Нешто горива иде директно у издувни отвор и не сагорева.

Излазна снага

Двотактни дизајн постиже излазну снагу са сваким циклусом захваљујући истовременом усисном/издувном и компресијском/напонском удару, што резултира интензивним ударом снаге за разлику од уравнотеженије испоруке снаге четворотактног мотора.

Међутим, четворотактни мотори компензују ово тако што нуде глаткију, контролисану испоруку снаге и смањене вибрације мотора.

podmazivanje

У двотактним моторима, гориво и уље за подмазивање се обично мешају пре усисавања. Уље за подмазивање ће се сагоревати са горивом. Однос бензина и уља креће се од 10:1 до 50:1 по запремини.

Насупрот томе, 4-тактни мотори се подмазују уљем ускладиштеним у уљном кориту. За разлику од 2-тактног мотора, уље 4-тактног мотора не сагорева са горивом за подмазивање мотора. Уместо да се спали, рециклира се око мотора. Како уље за 4-тактне моторе циркулише око мотора, оно подмазује, одводи топлоту, чисти и задржава нечистоће у суспензији док се уље не промени.

Одржавање и трошкови

Двотактни мотори, захваљујући свом мање компликованом дизајну, генерално су лакши и јефтинији за одржавање и поправку. Међутим, њихов напорнији рад може довести до повећаног хабања, скраћивања њиховог животног века и могућег до чешћих поправки.

Четворотактни, иако су скупљи за одржавање и поправку због сложених система, обично имају дуже сервисне интервале. Често надмашују своје двотактне колеге због смањеног напрезања мотора, надокнађујући њихове веће трошкове одржавања на дуге стазе.

Zakljucak

На крају, сазнање како се двотактни и четворотактни мотори разликују и шта им је потребно помоћи ће вам да изаберете мудро и проактивно одржавате свој мотор током његовог животног века. Ево упоредне картице да бисте на први поглед прегледали примарне разлике:

Аспект Двотактни мотор Четворотактни мотор
Сложеност Једноставније са мање покретних делова. Сложеније због механизама вентила и времена.
Ефикасност Већи однос снаге и тежине. Мање економичан. Нижи однос снаге и тежине. Штедљивија горива.
Излазна снага Снага у свака два ударца. Снага у свака четири такта.
Подмазивање Помешано са горивом (премикс). Одвојени систем за подмазивање.
Одржавање и трошкови Лакши и јефтинији за одржавање, али генерално краћи век трајања. Већи трошкови одржавања, али са дужим сервисним интервалима.

Одлука између двотактног и четворотактног мотора зависи искључиво од ваших потреба. Не постоји тачан или погрешан одговор. Као утврђено Кинески произвођач мотора, БИСОН са поносом производи двотактне и четворотактне моторе, задовољавајући различите примене на све разноврснијем тржишту. Одабиром нас за свог поузданог добављача мотора, усклађујете се са партнером који даје приоритет заједничком расту и задовољству купаца.

мотори бизона

ФАК

Мотор са 2 циклуса има отвор за пуњење са поклопцем са пумпом за гориво и иконом за уље. Капа обично наводи однос мешавине уља и горива. Мотор са 4 циклуса има два отвора за пуњење, са сваким поклопцем који одвојено идентификује резервоар за гориво и резервоар за уље.

И равни и ротациони 1-тактни мотори могу се модификовати тако да укључују моторе са супротним клипом и цилиндром (ОПОЦ). Снага клипног клипа 1-тактних клипова може се претворити у континуално ротирајућу снагу помоћу радилице са подељеним чаурама или новоразвијених зупчаника радилице са конвенционалним лежајевима.

Најпопуларнији постови

ПИТАЊА?
КОНТАКТИРАЈТЕ НАС ДАНАС.

купити?

Релатед Поруке

Слично

бензински и дизел генератори 6
Дизел генератор

једнофазни дизел генератор

опреме и инструмената осетљивих на флуктуације напона и струје. Усваја јединствену двослојну буку

Не можете добити довољно?

Претплатите се на ексклузивне понуде и новости о новим доласцима