Početna / Вести

Мали мотор: Све што треба да знате

Мали мотор: Све што треба да знате

Преглед садржаја

У данашњем свету, мали мотори су саставни део наших живота, напајају све, од косилица и моторних тестера до мотоцикала и генератори. Али шта је заправо мали мотор? Како функционише и како можете да га одржавате да бисте му обезбедили дуговечност? У овом свеобухватном водичу, БИСОН ће ући дубоко у свет малих мотора, бацајући светло на њихову историју, различите типове, рад и одржавање.

Шта је мали мотор?

Мали мотори су они који имају а снага испод 25 коњских снага. Уопштено говорећи, што је мотор већи, то је више коњских снага. Мали мотори су обично 2- или 4-тактне компоненте које напајају опрему на отвореном као што су трактори, косилице и генератори, као и мања возила као што су мопеди и бицикли за прљавштину. Мали мотори имају једноставну конструкцију, компактну величину и ефикасне перформансе. Ако се правилно одржава, може трајати годинама.

Историја малих мотора

развој малих мотора почело је пре више векова када су произвођачи покушавали да произведу снажније и мање моторе. Крајем 1700-их, шкотски проналазач Џејмс Ват направио је прве иновације у дизајну парних машина, чинећи их мањим и ефикаснијим.

До средине 1800-их развијен је први мотор са унутрашњим сагоревањем. Ови мањи мотори раде на бензин и керозин и користе их сви, од фармера до индустријалаца. 

Током 1900-их, развијен је револуционарни мотор типа „П“, први 4-тактни бензински мотор. Одмах је постао популаран због свог практичног, преносивог дизајна и приступачне цене.

Крајем 1900-их развијен је први двотактни мотор са ваздушним хлађењем лаких оптерећења. Данас многи произвођачи производе мале моторе јер се широко користе у разним спољним уређајима и малим возилима.

Различити типови малих мотора

Постоје многе врсте малих мотора, сваки дизајниран за одређену сврху и примену. Ево неколико различитих типова малих мотора:

двотактни и четворотактни мотор

Двотактни мотори заврши један циклус снаге са два хода клипа током једног циклуса снаге. Лагани су, једноставног дизајна и имају висок однос снаге и тежине. Обично се користе у моторним тестерама, тримерима, ванбродским моторима и бициклима за прљавштину.

За разлику од двотактног мотора, а четворотактни мотор завршава циклус снаге у четири такта клипа. Они су ефикаснији и чистији, али мало сложенији и тежи. Обично се налазе у косилицама, аутомобилима и генераторима.

двотактни мотор наспрам четворотактни мотор

Хоризонтални и вертикални мали мотори

Морате знати разлику између мотора са хоризонталном и вертикалном осовином.

У хоризонтални мали мотор, радилица је оријентисана бочно на уређај, а клип се помера вертикално. Моторне тестере и дувачи лишћа су главни производи које покрећу ови мотори.

У вертикални мали мотор, радилица је оријентисана вертикално на уређај, а клипови се крећу хоризонтално. Вертикални тримери за струне мотора, маказе и мале фрезе су главна примена ових мотора.

хоризонтални и вертикални мали мотори

друге врсте малих мотора

Поред тога, у зависности од врсте горива, БИСОН има а бензински мотор познат по свом брзом раду и а дизел мотор са супериорном ефикасношћу горива и обртним моментом. Поред тога, мотори су такође класификовани према броју цилиндара, са једноцилиндрични мотори нудећи једноставност и економичност, и мотори са два цилиндра нуди већу снагу и лакши рад. Јединствене конфигурације такође постоје у оквиру БИСОН-овог асортимана мотора, као нпр Мотори за успоравање, дизајниран да смањи брзину за специфичне апликације. Сваки тип мотора има своје предности и служи различитим сврхама у различитим индустријама.

Како ради мали мотор?

Мали мотор је мотор са унутрашњим сагоревањем који ради на експлозију између горива и варнице. Експлозија генерише топлотну енергију, коју механичке компоненте у мотору користе за напајање уређаја.

2-тактни и 4-тактни модели генеришу снагу на скоро исти начин. Кораци 4-тактног процеса укључују:

  1. Интаке Строке: Кроз карбуратор се гориво и ваздух комбинују док улазе у мотор. Како се клип спушта, отвара се усисни вентил између карбуратора и коморе за сагоревање, омогућавајући мешању горива и ваздуха да се убаци у отвор цилиндра.
  2. Компресијски ход: Усисни вентил се затвара када клип удари у доњи центар, узрокујући да се подигне назад до врха отвора цилиндра. Комбинација горива и ваздуха је компримована између главе цилиндра и клипа током овог такта.
  3. Снажни удар: Када клип достигне врх, спреман је да запали гориво. Свећица изазива високонапонско пражњење у комору за сагоревање. Топлота од варнице пали гасове и гура клип назад у отвор цилиндра.
  4. Издувни ход: Када клип поново досегне доњи центар, издувни вентил се отвара. Клип се помера према отвору цилиндра и потискује гасове сагоревања кроз издувни гас. Издувни вентил се затвара, када клип дође до врха, усисни вентил се отвара и четворотактни процес почиње поново.

Двотактни мотор ради све исте кораке, али само у два такта клипа.

Одржавање и поправка малих мотора

Да би мали мотори добро функционисали, морате се бринути о њима. Ово укључује редовну замену уља, одржавање филтера за ваздух чистим, проверу свећица, испуштање горива ако се не користи и проверу мотора да ли има оштећења.

Ако постоје проблеми са мотором, нека уобичајена поправка могу укључивати подешавање карбуратора, замену заптивки које могу узроковати цурење уља, решавање проблема са системом паљења који спречавају покретање мотора или поправку система за хлађење ако се мотор прегрева.

Увек проверите упутство пре него што покушате да сами поправите било шта. Ако нисте сигурни шта да радите, најбоље је да питате БИСОН-а.

мотор бизона

За оне који су нови у малим моторима, надамо се да је овај водич одговорио на нека од ваших почетних упита. А за оне који желе да инвестирају у издржљиве и ефикасне мале моторе, позивамо вас да истражите наш широк спектар производа.

Као што водећи произвођач малих мотора у Кини, БИСОН је посвећен пружању висококвалитетних, поузданих и ефикасних малих мотора. Наши производи су дизајнирани са прецизношћу и направљени да трају, обезбеђујући да добијете најбоље перформансе ваше опреме. Контактирајте нас данас за више информација или да наручите. Ваше путовање у свет малих мотора почиње овде.

Најпопуларнији постови

ПИТАЊА?
КОНТАКТИРАЈТЕ НАС ДАНАС.

купити?

Релатед Поруке

машина за прање под притиском се неће покренути

машина за прање под притиском се неће покренути: решавање проблема и поправке „уради сам“.

Ваш мотор за прање под притиском се можда неће покренути из различитих разлога. У овом свеобухватном водичу, БИСОН ће вас водити кроз најчешће кривце побуне машина за прање под притиском.

Прочитајте више>

Не можете добити довољно?

Претплатите се на ексклузивне понуде и новости о новим доласцима