Početna / Вести

генератори сагоревају уље | зашто, знаци, последице, узроци и решења

генератори сагоревају уље | зашто, знаци, последице, узроци и решења

Преглед садржаја

У ери све веће енергетске зависности, генератори остају кључна компонента у обезбеђивању непрекидног напајања. Ове машине, које се често виде као неопевани хероји током нестанка струје, напајају се нафтом да би обезбедиле струју. Међутим, генератор који сагорева уље није прихватљиво одбацити.

БИСОН ће се упустити у разумевање зашто генератори сагоревају нафту на које знакове треба обратити пажњу који указују на прекомерну потрошњу уља. Поред тога, истражићемо ефекти сагоревања уља и на генератор и на околину, заједничка узроци сагоревања уља у генератору, и превентивне мере које се могу предузети ублажити ово питање.

генератори сагоревају уље

Зашто генератори сагоревају нафту?

Генератори сагоревају уље као део њиховог нормалног рада. Уље у генератору игра неколико кључних улога које су од виталног значаја за ефикасан рад машине и укупан животни век. Сада, хајде да се удубимо у то зашто је генераторима потребна нафта и како она доприноси њиховом функционисању.

  • Подмазивање: Примарна улога уља у генератору је да обезбеди подмазивање. Генератори се састоје од бројних покретних делова, укључујући клипове, радилице и брегасте осовине. Ове компоненте су подложне трењу током рада, што може довести до хабања. Уље формира танак слој између ових делова, смањујући трење и спречавајући превремено хабање.
  • Хлађење: Генератори производе значајне количине топлоте када раде. Ако се не управља ефикасно, ова топлота може изазвати озбиљна оштећења компоненти генератора. Овде улази уље – уље циркулише кроз мотор, преузима топлоту од врућих компоненти и одводи је да би се распршила, чиме се спречава прегревање.
  • Чишћење: Уље такође игра кључну улогу у одржавању чистоће генератора. Сакупља и задржава прашину, прљавштину и друге честице које су ушле у мотор. Затим их држи у суспензији или их усмерава на филтер за уље где се уклањају из система.
  • Печаћење: Поред подмазивања, хлађења и чишћења, уље такође помаже у заптивање зазора између клипних прстенова и зидова цилиндара у мотору. Ово спречава цурење гасова сагоревања у уље и одржава притисак у цилиндрима, доприносећи ефикасном раду генератора.

Знаци да генератор сагорева уље

Препознавање знаци да генератор гори уље може помоћи у спречавању тешких оштећења и продужити животни век ваше машине. Ево неколико кључних знакова да ваш генератор можда сагорева превише уља.

  • Смањен ниво уља: Најочигледнији знак је брзо смањење нивоа уља. Ако приметите да морате да допуњујете уље чешће него обично, то може указивати на то да генератор сагорева превише уља.
  • Превише дима: Генератори обично емитују малу количину издувних гасова, али ако приметите густ, плави или бели дим који излази из издувне цеви, то може указивати на сагоревање уља.
  • Свећица: До цурења може доћи због истрошених заптивки или заптивки. Уље које цури у комору за сагоревање може запрљати свећице, што доводи до проблема као што су тешко покретање, погрешно паљење или губитак снаге. Ако приметите ове проблеме и видите остатке уља или чађ на свећицама, то може указивати на сагоревање уља.
  • Необични звукови: Прекомерна потрошња уља може довести до недовољног подмазивања унутрашњих компоненти генератора, што доводи до њиховог бржег трошења. То може довести до неуобичајених звукова попут куцања, звецкања или пискања током рада.

Ефекти сагоревања уља

Сагоревање уља у генераторима има неколико последица, како по околину, тако и по сам генератор. Ови ефекти могу да варирају од доприноса глобалним еколошким проблемима до смањења ефикасности и животног века вашег генератора.

Утицај на животну средину

Генератори који сагоревају нафту значајно доприносе емисији гасова стаклене баште. Процес сагоревања ослобађа загађиваче као што су угљен-диоксид (ЦО2), метан (ЦХ4) и азот-оксид (Н2О) у атмосферу.

Штавише, сагоревање уља такође може да ослободи честице и друге штетне материје које доприносе загађењу ваздуха. То може довести до бројних здравствених проблема код људи, као што су респираторни проблеми и кардиоваскуларне болести.

Утицај на генератор

  • Прекомерно сагоревање уља може имати штетне ефекте на перформансе и дуговечност вашег генератора. Ево како:
  • Смањена ефикасност: Када уље процури у комору за сагоревање, може да разблажи мешавину горива и ваздуха, чинећи сагоревање мање ефикасним.
  • Потенцијална оштећења: Прекомерна потрошња уља може довести до недовољног подмазивања унутрашњих компоненти генератора, што доводи до њиховог бржег трошења.
  • Запрљање свећице: Као што је раније поменуто, уље које цури у комору за сагоревање може запрљати свећице. То може довести до тога да генератор ради грубо, да изгуби снагу или чак да се не покрене.

узроци и решења генератора који сагоревају уље

Прекомерно сагоревање уља у генератору може се приписати различитим разлозима, у распону од нормалног хабања до озбиљнијих механичких проблема. Ево неких уобичајених узрока и њихових одговарајућих решења:

Користите одговарајућу врсту и количину уља:

Користите погрешно уље, посебно оно са нижим вискозитетом него што произвођач препоручује (или оно што временске прилике и температура диктирају). Можда ћете приметити пад нивоа уља док мотор ради.

То је зато што се уље креће уз зид цилиндра и довољно је танко да ради између клипа и зидова цилиндра и кроз мали зазор у сваком од три клипна прстена. Уље ће се на крају акумулирати на врху клипа и запалити мешавину горива и ваздуха из карбуратора током сагоревања.

Увек погледајте упутство за ваш генератор за препоручени тип и количину уља.

Зачепљен ваздушни филтер

Ово је најлакше проверити. Типично, ваш генератор има склоп филтера за ваздух на једном углу стране мотора. Зачепљен ваздушни филтер може довести до тога да мотор ради богато (превише горива, недовољно ваздуха), што може довести до повећане потрошње уља. 

Отпустите или уклоните поклопац који је на месту и проверите ваздушни филтер. Почињу беле, па то користите као референцу за то колико су прљаве. Ако је ваш генератор пун остатака уља и прљавштине, то ће узроковати да генератор сагори уље.

Ово се дешава зато што сваки пут када се клип помери надоле током радног или усисног удара, шупљина у комори за сагоревање се шири и смањује притисак (стварајући вакуум). 

Ако је ваздушни филтер зачепљен и ограничава, вакуум у комори за сагоревање може усисати уље, подмазујући зидове цилиндра како би неутралисао разлику притиска.

Редовно проверавајте филтер за ваздух и замените га ако је потребно.

Истрошени, оштећени, неусклађени клипни прстенови

Клипни прстенови затварају зазор између клипова и зидова цилиндра. Ако су ови прстенови истрошени или оштећени, уље може да процури у комору за сагоревање и да изгоре.

Да бисте то исправно потврдили, морате раставити мотор и потпуно уклонити главу. Биће забавно ако волите такве ствари.

Ако морате да замените клипне прстенове на свом генератору, уверите се да када ставите нове, празнине на сваком прстену буду размакнуте за 120 степени, а не директно једна на другу. Уље ће проћи кроз празнине са малим отпором ако су сви поређани.

Задатак је најбоље препустити квалификованом техничару због његове сложености. Требало би да буде могуће да ураде тест притиска на вашој комори за сагоревање и утврде да ли су вам клипни прстенови истрошени или имате издувану заптивку главе (слушајући локацију издувног отвора мотора ако постоји цурење).

Изгребан или оштећен зид цилиндра

Претпоставимо да имате мотор који ради више бензина него ваздуха у односу на одговарајући однос ваздух-гориво. У том случају, доживеће непотпуно сагоревање и генерално ће издувати црни дим да би ослободио непрописно сагорени угљеник—нешто од овог угљеника пријања на врх клипа и зидове у комори за сагоревање.

Угљеник ће се временом акумулирати, коначно одломити и постати чврсто смеће. Како клип иде горе-доле, он ће се заглавити између њега и зида цилиндра, узрокујући да буде ужлебљен. Након тога, уље из картера може да тече у жлеб и изгоре у комори за сагоревање.

Овај проблем обично захтева потпуни ремонт или замену мотора. Уклоните главу мотора, уклоните свећицу и окрените замајац у смеру казаљке на сату док се клип не спусти да бисте проверили да ли је то случај. Визуелно прегледајте и опипајте зидове цилиндра прстом. Генератор ће наставити да гори уље ако има жљебове и резове у себи.

Прегорела заптивка главе

Заптивка главе заптива зазор између блока мотора и главе цилиндра. Ако је издувано, уље може да процури у комору за сагоревање или пролазе расхладне течности.

Поправка ће зависити од ваше марке, модела и типа мотора, али морате уклонити главу. Након тога, остружите стару заптивку и уклоните све накупине угљеника. Обавезно промените уље са свим мешаним емисијама. Ово је још један посао који најбоље обавља професионалац.

Лоше заптивање вентила

Заптивке вентила спречавају да уље тече у комору за сагоревање када не би требало. Ако је заптивка иструнула или оштећена, уље је дозвољено да побегне, а на ОХВ моторима уље капље у комору за сагоревање док се вентили отварају изнад ње.

Замена заптивки вентила може решити овај проблем. Гумене заптивке стабла вентила ће бити на врху опруга. У зависности од типа мотора, морате уклонити поклопце вентила и евентуално главу да бисте добили приступ свему што вам је потребно.

Блокирана цев за вентилацију картера

Ако знате где је ваш поклопац вентила (означен је са „ОХВ“ на моторима са горњим вентилом), видећете дебело црно црево које води до склопа ваздушног филтера. Одзрачна цев носи притисак од картера до склопа филтера за ваздух.

Ако се ова цев за одзрачивање на било који начин зачепи (често смрзавањем по хладном времену), неће дозволити да притисак крвари кроз кућиште радилице. Дакле, притисак се може повећати, гурајући уље у области где може да изгори.

Редовна провера и чишћење вентилационе цеви може спречити овај проблем. Када је потребно, одвојите цев и уклоните поклопац вентила да бисте били сигурни да су све блокаде нестале.

Резиме чланка

Овај чланак пружа свеобухватан преглед зашто генератори сагоревају уље и пружа решења за ублажавање проблема. Разумевање зашто ваш генератор сагорева уље је кључно за одржавање његове ефикасности и продужење његовог животног века.

Већина проблема са сагоревањем уља код преносивих генератора може бити узрокована проблемима са уљем или малим деловима у машини. Када приметите било какво необично понашање вашег генератора, одмах проверите ниво уља. Многи проблеми се лако решавају, али други могу захтевати консултације са професионалцем или произвођачем генератора за упутства

Позив на акцију

У БИСОН-у, ми смо више него само а произвођач генератора, ми смо ваш партнер у пословању са генераторима. Разумемо да је здравље генератора кључно за ваше пословање, због чега смо посвећени не само да обезбедимо генераторе врхунског квалитета, већ и да поделимо нашу стручност о њиховом одржавању.

Наш тим стручњака увек ради иза кулиса како би осигурао да су наши генератори пројектовани тако да избегавају уобичајене проблеме као што је сагоревање уља. Користимо врхунске делове, пратимо строге стандарде производње и спроводимо ригорозно тестирање како бисмо осигурали да добијете производ који је ефикасан, поуздан и дуготрајан.

Али ту се не заустављамо. Верујемо у оснаживање наших клијената знањем. Због тога делимо увиде у све, од разумевања разлога иза сагоревања уља у генераторима до нуђења решења за његово ублажавање. Наш циљ је да вам помогнемо да одржите ефикасност вашег генератора, продужите његов животни век и смањите његов утицај на животну средину.

Дакле, ако сте дилер генератора који тражите поузданог партнера, размислите о БИСОН-у.

БИСОН – Напајање вашег живота, оснаживање вас знањем!

производи бизона

Често постављана питања о генераторима који сагоревају уље

Ако немате цурење уља, ваш мотор вероватно гори уље. Ово се дешава када неисправни делови мотора допуштају да уље уђе у комору за сагоревање. Уље се затим сагорева са горивом, стварајући плави дим.

Имати филтер за уље за генератор је такође добра идеја. Филтери за уље уклањају остатке и прљавштину из уља, која ће се временом акумулирати и узроковати оштећење мотора ако се не уклони. Обавезно користите исправан тип филтера за уље и за ваш модел генератора.

Уље вашег генератора треба да се мења у складу са смерницама произвођача, које могу да се разликују у зависности од модела и старости вашег генератора. Уље треба мењати након 20-50 сати употребе или најмање једном годишње. Увек проверавајте ниво уља између замене уља и додајте још ако је потребно.

Најпопуларнији постови

ПИТАЊА?
КОНТАКТИРАЈТЕ НАС ДАНАС.

купити?

Релатед Поруке

Слично

Не можете добити довољно?

Претплатите се на ексклузивне понуде и новости о новим доласцима