Početna / Вести

генератор ТХД: све што треба да знате

генератор ТХД: све што треба да знате

Преглед садржаја

Чисти сирови синусни талас је теоретски концепт који може да произведе само идеалан алтернатор са савршено распоређеним намотајима статора, што резултира савршено уједначеним магнетним пољем. У пракси, ниједан услов није постигнут, а излазни таласни облик било ког радног алтернатора ће одступити од савршеног таласног облика.

Квалитет енергије било ког типа генератора и оптерећење које може да обезбеди се процењују кроз ТХД вредност. Хармоници који прелазе прихватљиве границе могу изазвати разне проблеме, укључујући прегревање опреме, вибрације, буку, оштећење или квар електронске опреме, сметње управљачког кола и комуникација, смањене перформансе система, па чак и пожар.

У следећим чланцима можете научити шта је тотална хармонијска дисторзија (ТХД). зашто је то важно, као и сазнати више о ефекти хармонијског изобличења и друге теме.

генератор тхд

Да ли је ТХД генератора важан?

Импеданса извора било ког преносивог генератора се мења током времена након промене оптерећења док се систем поново не стабилизује. За било коју промену оптерећења тренутне вредности струје, генератор ће произвести најмању укупну хармонијску дисторзију, или ТХД, са најнижом унутрашњом реактансом.

Ово ћете разумети следећом логиком. Када изненада пребаците релативно велико оптерећење на мали генератор, вредности фреквенције и напона флуктуирају све док се АВР и регулатор фреквенције не прилагоде промени оптерећења.

Због тога нелинеарна оптерећења добро функционишу на струјној снази и производе велику укупну хармонијску дисторзију на генераторима. 

Штетни ефекти на преносиве генераторе

а) Неправилан рад АВР-а

Аутоматски регулатор напона (АВР) може да осети погрешан напон на терминалима статора ако је количина ТХД-В висока и регулише генератор на погрешан ниво.

б) Неправилне флуктуације брзине

Регулатор фреквенције наизменичне струје може лако да се поквари због велике укупне хармонијске дисторзије. Ови регулатори добијају повратни сигнал брзине тако што осете фреквенцију излазног напона унутар АВР јединице. Прекомерна укупна хармонијска дисторзија може да изазове проблеме у сценаријима који укључују вишеструке прелазе нуле у циклусу, што доводи до нетачних мерења и нестабилности система за регулисање брзине.

Други штетни ефекти хармоника

Различите врсте оптерећења доживљавају друге штетне ефекте хармоника. Можете сазнати детаље о овим ефектима у наредним одељцима.

ц) Тренутни ефекти

Хармонични напони могу негативно утицати на електронску опрему, изазвати вибрације и буку и изазвати сметње у комуникацијским и управљачким колима.

д) Дугорочни ефекти

Дугорочни ефекти су узроковани механичким замором узрокованим вибрацијама и топлотом. Они укључују загревање кондензатора узроковано губицима проводљивости и диелектричне хистерезе. Висок ТХД може изазвати квар диелектрика и загревање.

тхд генератора бизона

Како смањити ТХД генератора?

Важно је напоменути да сви генератори производе неки ТХД. Међутим, неки генератори производе више ТХД од других. Важно је одабрати генератор са ниским ТХД рејтингом, посебно ако напајате осетљиву електронску опрему. Постоји неколико начина да се смањи ТХД генератора, укључујући:

Изаберите тип генератора са ниским ТХД рејтингом. 

Инвертер генератори користите напредна електронска кола за производњу чисте, стабилне излазне снаге са ниским ТХД. Они генеришу наизменичну струју, претварају је у једносмерну, а затим је претварају назад у наизменичну струју са прецизном контролом напона и фреквенције. Ова технологија елиминише већину хармонијских изобличења, што их чини идеалним за осетљиву електронику.

Инвертерски генератори укључују дигиталну регулацију напона, аутоматско детектовање оптерећења и напредне системе филтрирања како би се обезбедио низак ТХД излаз. Ове карактеристике доприносе висококвалитетном напајању и заштити повезаних уређаја.

Аутоматски регулатори напона (АВР)

АВР системи регулишу излазни напон генератора како би одржали стабилан ниво напона. Смањењем флуктуација напона и изобличења, АВР помаже у смањењу нивоа ТХД у излазној снази. Осигурава константно и чисто напајање за осетљива оптерећења.

АВР технологија се може интегрисати у различите генераторе, као што су преносиви генератор и резервне јединице, да би се обезбедила ниска ТХД снага. Нуди исплативо решење за побољшање квалитета струје без потребе за великим изменама на генератору.

ТХД филтери

неки дизел генератори користите посебне филтере да бисте смањили хармонијско изобличење у излазној снази. Ови филтери уклањају нежељене хармонијске фреквенције, што резултира чистијим таласним обликом са нижим ТХД нивоима.

Ови дизел генератори са ТХД филтерима се генерално користе у апликацијама са великим капацитетом снаге и строгим ТХД захтевима. Они пружају стабилну и поуздану снагу за индустријске, комерцијалне и критичне инфраструктурне апликације.

Смањите снагу генератора

Изаберите генератор ниске ТХД са довољном излазном снагом да задовољи ваше потребе. Превелика или мања величина генератора ће утицати на његову ефикасност и квалитет напајања. Процените укупне потребе за снагом опреме коју планирате да повежете са генератором. Узмите у обзир и континуалну и вршну потражњу за снагом како бисте осигурали да генератор може да поднесе оптерећење без утицаја на квалитет енергије.

Сигурносне карактеристике и заштитни механизми

  • zaštita од преоптерећења: Уверите се да генератор има уграђену заштиту од преоптерећења, што може довести до пада напона и повећања нивоа ТХД. Карактеристике као што су прекидачи и механизми за детекцију преоптерећења штите генератор и прикључену опрему.
  • Регулација напона и заштита од пренапона: Потражите генераторе са могућношћу регулације напона за одржавање стабилних излазних напона. Функције заштите од пренапона могу заштитити осетљиву електронику од скокова напона и прелазних појава.

Zakljucak

ТХД генератора је важан фактор при избору и раду генератора. Генератори са ниским ТХД-ом су неопходни за обезбеђивање чисте и стабилне струје. 

Да ли сте у потрази за поузданим произвођачем генератора који даје предност квалитету и ефикасности? Гледати на будућност! БИСОН, водећи произвођач генератора у Кини, је ту да задовољи ваше потребе.

БИСОН генератори су специјално дизајнирани да понуде ниску укупну хармонијску дисторзију (ТХД), обезбеђујући чистију излазну снагу. Са ТХД оценама које су у складу са индустријским стандардима, наши генератори гарантују сигурно, ефикасно и стабилно напајање, минимизирајући ризик од оштећења ваших осетљивих електронских уређаја.

Партнерством са нама, придружићете се мрежи предузећа вођених иновацијама и изврсношћу. Контактирајте нас данас за више информација о нашем програму заступништва.

генератори бизона

Најчешћа питања о утишавању вашег генератора

Можда се питате „Шта је нормалан ТХД?“. Опште дозвољене границе укупне хармонијске дисторзије за различите типове опреме су:

  • Каблови: изобличење напона за заштиту језгра = 10%
  • Осетљива електроника: изобличење напона = 5%; међутим, појединачни хармонијски проценат треба да буде ограничен на 3%.
  • Асинхроне машине: изобличење струје статора = 1.5 до 3.5%
  • Синхроне машине: изобличење струје статора = 1.3 до 1.4%.
  • Кондензатори: Изобличење струје = 83% са преоптерећењем од 30%. Пренапони ће бити до 10%.
  • Заштита осетљиве опреме: Генератори са ниским ТХД штите осетљиву електронику тако што смањују флуктуације напона и изобличење таласног облика. Генератори са ниским ТХД-ом су неопходни за напајање осетљиве електронике као што су рачунари, медицинска опрема и аудио/видео системи. Ови уређаји су подложни хармонијском изобличењу, а генератор ниског ТХД-а обезбеђује њихов сигуран и несметан рад.
  • Избегавање оштећења података и кварова система: Високи нивои ТХД-а могу довести до оштећења података, кварова, па чак и колапса система у осетљивој електронској опреми.
    Минимизирање губитака енергије: Хармоничне дисторзије у напајању могу довести до повећаних губитака у енергетским компонентама и дистрибутивним системима.
  • Ограничења ИЕЕЕ 519 и ТХД: Стандард 519 Института инжењера електротехнике и електронике (ИЕЕЕ) поставља ограничења за нивое ТХД-а да би се обезбедио квалитет електричне енергије и спречиле сметње у комуналним мрежама.
  • Захтеви Агенције за заштиту животне средине (ЕПА): Неке примене, као што су еколошки осетљиве области, захтевају усклађеност са прописима ЕПА за хармонијску дисторзију.

Најпопуларнији постови

ПИТАЊА?
КОНТАКТИРАЈТЕ НАС ДАНАС.

купити?

Релатед Поруке

Слично

Не можете добити довољно?

Претплатите се на ексклузивне понуде и новости о новим доласцима