Početna / Вести

Бензински и дизел генератори: свеобухватно поређење

Бензински и дизел генератори: свеобухватно поређење

Преглед садржаја

Није важно да ли сте власник малог предузећа или појединац који тражи генератор за напајање вашег радног места или куће. Правилно познавање генератора помоћи ће вам да донесете информисану одлуку о куповини. Два најчешћа типа која ће доћи на тржиште генератора су дизел и бензин.

Пошто су бензин и дизел лако доступни свуда, већина купаца генератора који први пут бирају између ова два. Овај чланак има за циљ да помогне свима да знају разлику између бензинских и дизел генератора. Такође ћемо вам рећи предности и недостатке сваке врсте генератора.

бензински вс дизел генератори

Дизел генератори

Дизел генератори – такође се називају дизел агрегати – производе електричну енергију користећи електрични генератор и дизел мотор. Неколико брендова на тржишту продаје врхунске и софистициране дизел генераторе, као што је БИСОН.

Хајде да погледамо предности и недостатке дизел генератора.

Предности дизел генератора

Дизел генератори су познати по дугом веку, малом одржавању и великој издржљивости. Остале предности су ефикасност, приступачност горива и лако покретање.

Дизел мотори троше мање горива од својих бензинских, што им омогућава да раде дуже време уз исту количину снаге. У поређењу са бензинским генераторима, неки дизел генератори троше само упола мање горива.

Коначно, пошто се дизел генератори ослањају на компресију за сагоревање горива, лако их је покренути чак и по хладном времену. 

Недостаци дизел генератора

Нажалост, све добре ствари имају своју цену, а дизел генератори нису изузетак. Ови генератори за тешке услове рада су скупљи од својих бензинских колега. Поред тога, тешка конструкција значи да су резервни делови такође прилично скупи.

кућни 6кв дизел резервни генератор 5
Једнофазни тихи тип 1 са ваздушним хлађењем

Бензински генератори

Бензински генератори—гасни генератори—су најчешћи тип и популарни су међу власницима кућа. Лака доступност бензина разлог је популарности бензинских генератора. Хајде да размотримо предности и недостатке бензинских генератора.

Предности бензинских генератора

Генератори на гориво су приступачни и прилично преносиви. Савршени су за власнике кућа и малих компанија који траже дугорочни, поуздан и ефикасан генератор. Поред тога, цене бензина су константно ниске и лако доступне, што значи да су бензински генератори дугорочно јефтинији.

Поред тога, бензински генератори су тиши од већине дизел генератора, што је повољно када се постављају у домове или друге затворене просторе без звучне изолације. Такође су веома лагани и преносиви, што омогућава корисницима да их померају по потреби.

Недостаци бензинских генератора

Главни недостатак бензинских генератора је што троше више горива од дизел генератора. Ово захтева од власника да складишти велике количине бензина у свом дому или на радном месту, што представља опасност по безбедност.

Поред тога, пошто бензин гори интензивније од дизела, топлотна снага је знатно већа. Прекомерна производња топлоте оптерећује унутрашње компоненте и захтева често одржавање.

Коначно, бензински генератори такође имају веће емисије од других генератора, што штети животној средини. Такође морате да се носите са нежељеним и досадним звуковима који производе бензински генератори.

Генератор са двоструким горивом од 2000 вати 6
природни гас са двоструким горивом 7500 вати генератор03453119909

Поређење бензинских и дизел генератора

Тип горива

Дизел генератори су бољи избор од бензинских. Почнимо са разматрањем бензинског горива.

Размислите о складиштењу. Бензин је запаљивији од дизела. Дизел је сигурнија опција јер не постоји ризик од случајног запаљења ако гориво држите у простору са отвореним пламеном или високим изворима топлоте (као што је гаража са радионицом).

Дизел такође има дужи рок трајања од бензина. Под одговарајућим условима, дизел гориво ће трајати шест до 12 месеци без адитива. Са друге стране, бензин има рок трајања око три месеца без адитива. Краћи рок трајања значи да се бензин мора третирати и користити по стопама два до четири пута већим од дизела. Овај захтев за коришћење може додати значајне трошкове поседовању генератора.

Ниво буке

Старији генератори дизел мотора су ноторно бучни. Али савремени модели нису. Осим у празном ходу, раде тихо као бензински мотор.

Када раде пуним гасом, бензински генератори могу направити више буке него дизел. Да би произвели довољно снаге, бензински мотори морају да раде на већем броју обртаја у минути од дизел мотора. Дакле, имају више буке. Већина малих бензинских генератора ради на 3,600 обртаја у минути. Дизел обично ради око 1,800 обртаја у минути.

Одржавање и дуговечност

У поређењу са бензинским генераторима, дизел генератори захтевају мање одржавања. Не постоје свећице за замену дизела и нема карбуратора за одржавање и замену. Дизел са воденим хлађењем од 1,800 обртаја у минути може да ради 12,000 до 30,000 сати без значајног одржавања. Упоредиви бензински генератор ће радити од 6,000 до 10,000 сати пре него што буде захтевао примарну негу.

Један од разлога зашто дизели трају дуже је тај што дизел мотори сагоревају хладније од бензина. Вишак топлоте узрокује хабање компоненти бензина. Други разлог зашто системи дизел мотора трају дуже је тај што емисије дизел горива нису толико штетне као емисије бензинских мотора.

Поређење дизел и бензинских генератора за продужену употребу

Коначно, дизел генератори су бољи за дуготрајну употребу од бензинских генератора. Већина великих дизел генератора се хлади течним хлађењем, док су мањи преносиви генератори хлађени ваздухом. Код дуже употребе, модели са течним хлађењем имају предност јер се модели са ваздушним хлађењем могу прегрејати када се користе током дужег периода, посебно при високим температурама околине.

Дизел генератори су такође дизајнирани да раде под великим оптерећењима током дужег периода. Боље раде под великим оптерећењем него под малим оптерећењем. Бензински генератори су дизајнирани само за повремену употребу. Намењени су нечему другом осим значајним нестанцима струје.

Бензински/дизел генератори раде

Дизел генератор користи дизел гориво за погон свог мотора. Мотор се обично састоји од цилиндра, клипа и система за убризгавање горива, који ради тако што распршује фину маглу дизел горива у цилиндар у право време. Гориво сагорева услед топлоте произведене компресијом ваздуха унутар цилиндра, стварајући притисак који покреће клип и генерише електричну енергију кроз прикључени генератор.

Мотор са унутрашњим сагоревањем претвара гориво у електричну енергију у бензинском генератору. Свећица пали мешавину ваздуха и горива унутар цилиндра мотора, који се обично састоји од цилиндра, клипа и радилице. Настала експлозија ствара притисак који покреће клип, који ротира радилицу и генерише електричну енергију кроз прикључени генератор. Бензински генератори се обично покрећу помоћу кабла за повлачење или прекидача за паљење.

потрошња горива

Познато је да су дизел генератори ефикаснији од бензинских, што значи да могу дуже да раде на само једном резервоару горива. Ово чини дизел генераторе исплативијом опцијом за предузећа и појединце којима је потребна стална струја.

Излазна снага

Дизел генератори су генерално снажнији од бензинских. Ово чини дизел генераторе одличним избором за напајање апликација за тешке услове рада као што су градилишта, дата центри и друге комерцијалне индустрије. Они пружају поуздану снагу чак и током периода највеће потражње, што их чини идеалним за критичне операције.

коштати

Дизел генератори су генерално скупљи за куповину од бензинских генератора. Међутим, дизел генератори су такође издржљивији и дуже трају, што их чини добром инвестицијом на дуге стазе. За поређење, бензински генератори су јефтинији за куповину, али могу захтевати чешће одржавање и замену.

Примене бензинских и дизел генератора

Бензински генератори се често користе у преносивим апликацијама за напајање, као што су камповање и одлазак у пртљажник. Лагани су и лаки за транспорт, што их чини идеалним за напајање малих уређаја и електронике у кући током нестанка струје. Дизел генератори се, с друге стране, често користе у стационарним енергетским апликацијама као што су градилишта, болнице, дата центри и друге комерцијалне индустрије. Они су већи и чвршћи од бензинских генератора, што их чини погоднијим за тешке апликације које захтевају константну снагу.

Zakljucak

Недавна побољшања дизел и бензинских генератора значе да се јаз у ефикасности значајно смањио. Данас, дизел генератори емитују далеко мање загађења од својих претходника, а многи бензински генератори могу задовољити оперативне потребе које су раније задовољавали само дизел генератори. 

Бирање између ова два типа генератора је најлакше када радите са искусним стручњаком за струју који разуме како ови недавни развоји утичу на перформансе генератора.

У БИСОН-у, наши стручњаци вам могу помоћи да разумете који генератор је најбољи за вас на основу локације, индустрије, потреба за електричном енергијом и буџета. Позовите наш тим за хитну помоћ ако вам је потребна помоћ при одабиру генератора.

Најпопуларнији постови

ПИТАЊА?
КОНТАКТИРАЈТЕ НАС ДАНАС.

купити?

Релатед Поруке

Слично

резервни дизел генератор41423500564
Дизел генератор

Стандби дизел генератор

Представљамо наш резервни дизел генератор, БС8500СЕ, пројектован да испоручује поуздану снагу током критичних тренутака.

Не можете добити довољно?

Претплатите се на ексклузивне понуде и новости о новим доласцима